22. syyskuuta 2009

Uhkaavia uutisia


Terroristijärjestön täytyy luonnollisesti uhkailla muuta maailmaa väkivallalla ollakseen uskottavasti terroristijärjestö. Niinpä al-Qaida vaatii Saksaa vetäytymään Afganistanin rauhanturvatehtävistä. Ajoittamalla uhkauksensa ensi sunnuntaina pidettävien parlamenttivaalien alle al-Qaida aikoo ilmeisesti äänestää.

On virhe kuvitella, että terroristien toiminta olisi laantumassa länsimaissa. Asiaa pitää esillä myös kahden viikon takainen uutinen Britanniasta, jossa tuomittiin kolme muslimiterroristia aikeesta räjäyttää seitsemän matkustajakonetta Atlantin yllä. On erittäin todennäköistä, että terroristit eivät piileskele vain jossakin Pakistanin rajaseuduilla vaan nimenomaan Suomen kaltaisissa rauhallisissa valtioissa, joissa he voivat oleskella vaikka loistohotelleissa kenenkään huomaamatta.

Myös Yhdysvaltain viimeviikkoinen päätös luopua tutka-asemien ja ohjuspuolustuksen suunnittelusta Puolaan ja Tshekkehin liittyy arabimaiden Euroopalle aiheuttamaan uhkaan. Virallisen selityksen mukaan Yhdysvaltain tutka-asemilla oli määrä valvoa Iranin ohjuksia, mutta hankkeella olisi luotu suoja Venäjääkin vastaan. Koska Yhdysvalloissa on nyt presidenttinä O*ama, maa päätti luopua suunnitelmastaan ja korvaa järjestelmän laivoihin sijoitettavilla ohjusasemilla.

Venäjällä ilmeisesti tunnetaan fysiologi Ivan Pavlovin ehdollistumiskokeet hyvin. Pavlovin mukaan palkinnon pitää seurata suoritusta heti, jotta psykologista ehdollistumista tapahtuisi. Niinpä Venäjän vastaus tuli nopeasti kuin Postipankin asuntoluottopäätös, ja maa ilmoitti jo seuraavana päivänä luopuvansa omien Iskander-ohjustensa sijoittamisesta entisen Preussin alueella sijaitsevaan Kaliningradiin.

Tällainen vastalahjojen jako näyttää tietysti lapselliselta, mutta sillä on syvällistä diplomaattista merkitystä. Yhdysvallat hakee Venäjää avuksi taistelussa terrorismia ja Lähi-idän ydinenergiahankkeita vastaan. Suomalaisella Alexander Stubbilla ei pitäisi kuitenkaan olla syytä kiittää Yhdysvaltojen päätöstä siitä, että se muka lisää Itämerellä ”vakautta”. Todellisuudessa USA:n vetäytyminen oli voitto Venäjän kovan linjan poliitikoille.

Totuus on, että Yhdysvaltain läsnäolon heikentyessä Venäjän vaikutusvalta alueella kasvaa. Asiassa kärsii silloin muiden muassa Suomi. Myös Naton uskottavuus vähenee, jos Yhdysvallat ei kompensoi turvallisuustakeiden menetystä riittävästi.

Venäjä on jo nyt työntänyt etuvartionsa Eurooppaan laajan siirtolaisuuden muodossa ja pyrkii valvomaan ja laajentamaan etujaan Euroopan alueella. Karjalan tutka-asemat ja ohjukset jäävät Yhdysvaltojen päätöksestä riippumatta paikoilleen, ja niitä ehkä vahvistetaankin. Rapakon takana on jälleen presidenttinä juuri sellainen Jimmy Carter, joka heikentää Yhdysvaltain maailmanpoliisin roolia, ja maailma ajautuu vähä vähältä entistäkin kaoottisempaan tilaan.